czwartek, 13 lutego 2014

Bułeczki maślane


Kto jeszcze nie próbował tych niebiańskich w smaku bułeczek musi je jak najszybciej wykonać! Nie kupicie takiego pieczywa w żadnym sklepie, za żadne pieniążki. Polecam ! 


Składniki:

6 szklanek mąki
2 szklanki mleka
4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
5 dag drożdży
8 łyżek roztopionego masła


Wykonanie:

1. Rozczyn. Drożdże zasypać cukrem, dodać 2 szklanki ciepłego mleka i 2 szklanki mąki. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. 

2. Do rozczynu dodać sól, masło i resztę mąki. Dokładnie wyrabiamy ciasto, do momentu, w którym zacznie odchodzić od ręki. Ponownie zakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na jedną godzinę.


3. Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy je na stolnicę i formujemy bułeczki (ok. 16 sztuk). Następnie przenosimy je na blachę i zostawiamy na kolejne 15 minut. Po tym czasie smarujemy rozkłóconym jajkiem i ewentualnie posypujemy makiem lub sezamem. Bułeczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 50-60 minut. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz