środa, 5 lutego 2014

Ciasto śliwkowe

Pyszne, wilgotne, owocowe ciasto :). Nie kosztuje nas dużo pracy i idealnie pasuje do popołudniowej kawy w gronie znajomych.


Składniki:
  

ok. 1 kg wydrylowanych śliwek
1/2 szklanki cukru
5 jajek
1 cukier wanilinowy
1/2 kg mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kostki rozpuszczonej margaryny
cukier puder do dekoracji

Wykonanie: 

1. Drylujemy umyte śliwki i przekrawamy je na pół.

2. Jajka ucieramy lub miksujemy z cukrami. Następnie stopniowo dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy margarynę i miksujemy.

3. Przekładamy ciasto do wcześniej przygotowanej blaszki (ja użyłam tortownicy) i układamy śliwki. Całość pieczemy około godziny w 180 stopniach. 

4. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i podajemy. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz