czwartek, 13 lutego 2014

Czwartkowy obiadek

Przepis na obiad, który za chwilę podam zachwyciłby samego króla Stanisława Augusta. Doskonale zrównoważone smaki potraw przypadną do gustu nie tylko królowi :)



Składniki:

Zapiekane ziemniaczki

ok. 500 g ziemniaków

rozmaryn
sól
masło lub olej

Ziemniaki obieramy i podgotowujemy w osolonej wodzie 15 minut. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy rozmarynem i polewamy olejem lub roztopionym masłem. Następnie zapiekamy.


Kotlety wołowo- wieprzowe


500 g zmielonej wołowiny

300 g zmielonej karkówki
1 cebula
1 bułka namoczona w mleku
4 ząbki czosnku
jajko
sól
pieprz
majeranek
ser żółty

Zmielone mięsa łączymy. Dodajemy do nich pokrojona w kostkę cebulę, odciśnięta bułkę, jajko i przyprawy. Następnie dokładnie wyrabiamy mięso i formujemy kotleciki. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Pod koniec dodajemy plasterek sera na wierzch.


Surówka z marchewki i jabłka


3 marchewki

3 jabłka
1 mała cebula
sól
pieprz
cukier
sok z cytryny
chrzan
śmietana

Marchewkę i jabłko trzemy na tarce. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do warzyw dodajemy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy przyprawy i mieszamy ze śmietaną.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz