wtorek, 11 lutego 2014

Grochówka

Pyszna, pożywna grochówka. Uwielbiana przez Polaków, chociaż mam wrażenie, że coraz częściej zapominana. Dlatego przypomnijmy ją sobie :)


Składniki:

500 g grochu łuskanego
1 laska kiełbasy 
ok. 200 g boczku
wędzone żeberko
marchewka
pietruszka
por
ziemniaki
cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
liść laurowy
ziele angielskie


Wykonanie:

1. Groch zalewamy wodą i odstawiamy na 2- 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie gotujemy wraz z wędzonymi żeberkami, liściem laurowym i zielem angielskim aż do momentu rozpadnięcia się grochu.

2. Następnie dodajemy ziemniaki, starte i przesmażone warzywa oraz przesmażoną kiełbaskę z boczkiem. Gotujemy wszystko ok 15-20 minut.


3. Do zupy dodajemy przyprawy i podajemy z chlebem. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz