wtorek, 11 lutego 2014

Klops z niespodzianką ;)


Klops jest potrawą mięsną, którą można podawać na ciepło lub na zimno. Dzisiaj prezentuję klopsa faszerowanego jajkami oraz pieczarkami.


Składniki:

ok. 800 g mięsa mielonego (najlepiej karkówki)
1 duża cebula
1 bułka kajzerka 
3 ugotowane jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
surowe jajko
4 ząbki czosnku
ok. 300 g usmażonych pieczarek
sól
pieprz
papryka ostra w proszku
majeranek
kilka plasterków boczku

Wykonanie:

1. Do zmielonego mięsa dodajemy surowe jajko, przysmażoną cebulkę, namoczoną w mleku i odciśnięta bułkę, mąkę ziemniaczaną, czosnek i przyprawy. Następnie dokładnie wyrabiamy mięso i dodajemy usmażone pieczarki. 

2. Aluminiowa blaszkę delikatnie smarujemy tłuszczem. Następnie wypełniamy ją do połowy mięsem, wkładamy jaja i przykrywamy kolejną porcją mięsa. 




3. Na wierzchu układamy plastry boczku i posypujemy papryką oraz majerankiem. Powstały klops pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. 



4. Klops kroimy na plastry i podajemy np z sosem chrzanowym. Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz