środa, 5 lutego 2014

Muffiny

Muffiny - jedne z najpopularniejszych i najszybszych słodkich łakoci. Można je praktycznie nadziać wszystkim: owocami, dżemami, budyniem, bakaliami, czekoladą itp. Dzisiaj zamieszczam przepis na muffinki z kawałkami czekolady. 

Składniki:

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
1 cukier wanilinowy
czekolada biała oraz mleczna 
1 szklanka mleka
2 jajka
1/3 szklanki oleju lub roztopionego masła 
opcjonalnie kakao

Wykonanie:


1. Składniki "suche"  czyli mąka, cukry, proszek mieszamy w jednej miseczce i dodajemy pokrojoną czekoladę.

2. W drugiej misce mieszamy składniki "mokre" czyli mleko, tłuszcz oraz jajka. 


3. Składniki "mokre" następnie wlewamy do suchych i  razem mieszamy. Część ciasta wlewamy do foremek silikonowych i pieczemy ok 25-30 minut w 200 stopniach. Do drugiej części ciasta możemy dodać kakao (2 łyżeczki) i upiec muffinki czekoladowe;). 



 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz