wtorek, 11 lutego 2014

Sernik bez spodu

A teraz przepis dla sernikożerców :). Pyszny, delikatny i szybki w zrobieniu sernik. Rozpływa się w ustach :) 


Składniki:

2 kg zmielonego sera
2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
10 jajek
cukier wanilinowy
rodzynki (najlepiej wymoczone w rumie :))
kilka kropel aromatu cytrynowego lub starta skórka z cytryny


Wykonanie:

1. Masło "rozcieramy" mikserem, a następnie dodajemy do niego cukier puder i cukier wanilinowy. Do powstałej masy dodajemy po kolei żółtka i ucieramy. Następnie dodajemy ser i dokładnie ucieramy.

2. Do powstałej masy serowej dodajemy mąkę ziemniaczaną, rodzynki, aromat i wszystko mieszamy. 


3. W robocie ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową. Przelewamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach około 1:15. 


4. Po upieczeniu i wystudzeniu sernik można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą :).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz