środa, 5 lutego 2014

Zupa dyniowa

Pyszna, zdrowa i rozgrzewająca zupa dyniowa. Idealna na zimne dni. Dodatek imbiru i papryczki chilli sprawia, że od razu robi nam się ciepło:). Polecam!


Składniki:

ok. 500 g dyni
1 marchewka
2-3 ziemniaki
papryczka chilli
ok. 1 łyżeczki startego imbiru
1 mała cebula
śmietana/ jogurt naturalny
natka pietruszki
pestki dyni/ ziarna słonecznika

Wykonanie:

1. Dynię, marchewkę, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy je na łyżce oleju ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy imbir i pokrojoną papryczkę i smażymy jeszcze ok. 5 minut. 



2. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości. Następnie dorzucamy natkę pietruszki i przyprawy: sól oraz pieprz. Wszystko blendujemy. Na koniec dajemy kleks śmietany lub jogurtu naturalnego i posypujemy pestkami dyni lub ziarnami słonecznika. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz