wtorek, 22 kwietnia 2014

Babka- zebra

Baby, babki i babeczki :). Nie może ich zabraknąć na wielkanocnym stole. Dzisiaj przedstawiam przepis na babkę - zebrę, która zauroczy nie jednego smakosza, a zarazem jest łatwa i szybka do przygotowania.



Składniki:

5 całych jajek
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka ciepłej wody
szklanka oleju
2 łyżki kakao
zapach cytrynowy
starta skórka z jednej cytryny

Wykonanie:

1. Całe jajka ucieramy  z cukrem, dodajemy mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia i stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Następnie dodajemy olej i mieszamy.

2. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki, zapach cytrynowy i skórkę z cytryny.

3. Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą foremki wlewamy ciasto: 3 łyżki białego ciasta, a na to 3 łyżki ciemnego ciasta i tak na przemian. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Upieczoną i wystudzoną babkę dekorujemy np. lukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz