wtorek, 22 kwietnia 2014

Galareta

Galareta z kurczakiem i warzywami. Niestety nie gości często na naszych stołach, a szkoda, bo potrafi onieśmielić smakiem :)

Składniki:

4 udka z kurczaka
3 jajka
2 marchewki
puszka groszku zielonego
żelatyna
por
pietruszka
sól
pieprz
czosnek

Wykonanie:

1. Udka gotujemy wraz z marchewką, porem, pietruszką i solą. Po ugotowaniu studzimy je, obieramy i dzielimy mięso na mniejsze części.

2. Zalewa: powstały rosół cedzimy, doprawiamy pieprzem, czosnkiem, Vegetą i rozpuszczamy w nim żelatynę.

3. Do foremki na galaretę wkładamy pokrojoną marchewkę z rosołu, pokrojone jajka, i groszek. Na to dajemy mięso z kurczaka i zalewamy powstałym wywarem. Odkładamy do lodówki na dzień. Galaretę skrapiamy cytryną lub octem.






1 komentarz:

  1. świetny przepis! koniecznie sobie zapiszę :)

    OdpowiedzUsuń