wtorek, 22 kwietnia 2014

Pychotka

Pychotka lub pyszotka. Jej nazwa doskonale odzwierciedla smak. Proste, szybkie, eleganckie ciasto na każdą okazję. Przepis zainspirowany programem Ewy Wachowicz.

Składniki:

Ciasto:

300 g mąki
1 kostka masła
100 g cukru pudru
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
10 łyżek cukru pudru do piany
powidło śliwkowe
200 g orzechów
200 g rodzynek

Wykonanie:

1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło i żółtka zagniatamy razem i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na 2 części. Rozwałkowujemy je i wkładamy do 2 takich samych blaszek.

2. Na każde ciasto nakładamy warstwę powidła i  posypujemy rodzynkami. Następnie nakładamy ubitą pianę i posypujemy orzechami. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok 35-40 minut.

Krem:

2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
1 kostka masła
mały cukier wanilinowy
1/2 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

1. Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2. Rozetrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, i dodawać stopniowo wystudzony budyń. Dokładnie utrzeć masę. Przełożyć placki masą i odstawić.





1 komentarz: