wtorek, 22 kwietnia 2014

Sernik brzoskwiniowy

Sernik z brzoskwiniami i dla dużych i dla małych. Połączenie sera, z brzoskwiniami oraz kruszonką niesie za sobą niebiańskie doznania, które zostaną na długo zapamiętane przez smakoszy serników.


Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
5 żółtek
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić ciasto. Następnie podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, a drugą rozwałkować i włożyć do blaszki.

Masa serowa:

1/2 kg sera
1 jajo
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać. Można dodać aromat cytrynowy lub skórkę z cytryny.

1 szklanka cukru
1 puszka brzoskwiń

Z żółtek, które zostały nam z ciasta ubijamy pianę i dodajemy stopniowo cukier. Można również dodać odrobinę kokosu. W międzyczasie kroimy brzoskwinie w mniejsze kawałki.

Wykonanie:

Na ciasto w blaszce wykładamy masę serową, na nią brzoskwinie, a następnie pianę z białek. Drugą część ciasta ścieramy na pianę i wkładamy do piekarnika na ok 1-1:15 w 180 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz