wtorek, 5 sierpnia 2014

Placki po węgiersku po mojemu

Placki po węgiersku to chyba jedno z popularniejszych dań, które możemy spotkać w knajpkach czy na obiadkach domowych. Dzisiaj podaję moją wariacje na te pyszności.

Składniki:

Sos:

500 g karkówki lub szynki
duża cebula
duża marchewka
pół papryki
2 ząbki czosnku
mały koncentrat pomidorowy
4 łyżki śmietany
mąka
ziele angielskie
liść laurowy
słodka papryka, sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i podsmażamy. Dodajemy cebulę i podsmażamy przez 5 minut mieszając. Następnie dodajemy liść, ziele dolewamy wodę, dodajemy resztę warzyw i dusimy do miękkości mięsa. Na koniec dodajemy przecier, czosnek, śmietanę i przyprawiamy do smaku.

Placki ziemniaczane:

ziemniaki
cebula
czosnek
śmietana
jajko
mąka
pieprz, sól

Wykonanie:

Ziemniaki ścieramy razem z cebulą. Następnie dodajemy jajko, śmietanę, przeciśnięty czosnek, mąkę i przyprawiamy do smaku. Smażymy na złoty kolor. Nie podaję dokładnych ilości składników ponieważ to zależy od nas samych ile chcemy zrobić placuszków.

Na koniec przekładamy placki sosem, wierzch możemy polać śmietaną.




1 komentarz: