wtorek, 19 sierpnia 2014

Placuszki z cukinii

Jako że dzień dziś cukiniowy kolejny przepis z użyciem tego warzywa. Pierwszy raz robione placuszki, ale miłość od pierwszego kęsa. Podane z sosem z serków topionych. Pyszne!!!

Składniki:

Placuszki:

2 cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół kostki sera feta
2 jaja
2 łyżki śmietany
ok. 4 łyżek mąki
natka pietruszki
koperek
sól
pieprz

Wykonanie:

Nieobraną cukinię ścieramy na grubych oczkach, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy nadmiar wody. Przesmażoną cebulkę oraz resztę składników dodajemy do cukinii i mieszamy razem. Formujemy placuszki i smażymy na złoty kolor na patelni. Polecam podawać z kleksem śmietany lub z sosem serków topionych.

Sos z serków topionych

Składniki: 

1 serek topiony ziołowy lub z szynką
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki śmietany
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
1 łyżka masła

Wykonanie:

Cebulkę szklimy na maśle. Następnie dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i podgrzewamy przez chwilę. Dodajemy mleko, śmietanę i zagotowujemy. Następnie wkładamy serek pokrojony w mniejsze kawałki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawiamy.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz