poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Sałatka z cukinii curry

Sezon robienia przetworów w pełni. Dzisiaj podaje przepis na cukinie w zalewie curry. Można również w tej zalewie zrobić ogóreczki. Idealne jako dodatek do obiadu lub na kanapkę :). 

Składniki:

3 kg cukinii
5 cebul
2 łyżki soli

Zalewa:

1 szklanka octu 10%
3 szklanki wody
2 szklanki cukru
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki curry (Kamis)
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego  

Wykonanie:

Cukinię kroimy w większą kostkę. Cebulę kroimy w krążki. Łączymy razem, nasalamy, i odstawiamy na 2-3 godziny. Następnie z podanych składników gotujemy zalewę i odstawiamy do wystygnięcia. 

Z cukinii odlewamy powstałą wodę i zalewamy zalewą. Wszystko razem mieszamy i przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy ok. 15 min. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz