wtorek, 5 sierpnia 2014

Sos słodko- kwaśny

Czas na letnie przetwory. Od 3 lat robię pyszny sos słodko- kwaśny do słoiczków, który nie raz ratuje w sytuacji: "co dzisiaj na obiad?". Sos można użyć zarówno do spaghetti jak i do innych dań np. do placków ziemniaczanych lub kotletów mielonych. Jego przygotowanie jest proste, a smakuje o niebo lepiej niż ten ze sklepowej półki.

Składniki:

3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 papryka
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa

1 łyżka vegety
2 łyżki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka curry
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki lub chilli
1 szklanka cukru
1/2 szklanki octu
2 łyżki musztardy
4 ząbki czosnku
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Pomidory obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do nich cebulę również pokrojoną w kostkę. Całość gotujemy godzinę. Po tym czasie dodajemy resztę składników oprócz mąki ziemniaczanej i gotujemy następne 30 minut. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z sokiem z ananasa i zagotowujemy sos. Następnie przekładamy do słoiczków, i po wystudzeniu pasteryzujemy ok. 20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz