poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Szarlotka

A dzisiaj przepis na jedno z podstawowych i najlepszych ciast, które gości na naszych stołach. Szarlotka! Przepis bez udziwnień ale jakże dobry :)

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1 margaryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki cukru pudru
cukier wanilinowy
2 żółtka plus jedno całe jajo
2 łyżki zimnej, kwaśnej śmietany
1,5 kg jabłek
cynamon
cukier kryształ
bułka tarta


Wykonanie:

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i przesiać na stolnicę. Następnie dodać cukier wanilinowy i dodać margarynę. Składniki szybko posiekać nożem, dodać jajka i śmietanę i szybko wyrobić ciasto (można dać na 30 minut do lodówki). Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część rozwałkowujemy i dajemy na blachę, następnie posypujemy bułką tartą (ok. 2 łyżek) i na to układamy poszatkowane jabłka, które posypujemy cukrem kryształem oraz cynamonem. Przykrywamy drugą częścią ciała i nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok godziny w 180 stopniach. Do jabłek możemy również dodać rodzynki. Na koniec ciasto posypujemy cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz