wtorek, 23 września 2014

Krewetki w cieście

Krewetki coraz częściej podbijają nasze żołądki:). Obróbka krewetek nie jest czasochłonna, a można z nich wyczarować prawdziwe cuda. Dzisiaj szybki i łatwy pomysł na krewetkową przekąskę. 

Składniki:

 opakowanie krewetek (ok. 200g)

Marynata do krewetek:

sok z cytryny
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkie papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki ewentualnie chilli
olej
sól
pieprz

Ciasto:

1 jajko
1/4 szklanki mleka
3/4 szklanki mąki
sól
pieprz

Wykonanie:

Krewetki oczyszczamy, wyciągamy jelito, dobrze płuczemy i osuszamy. Składniki marynaty łączymy i wkładamy do niej krewetki. Odstawiamy na 1 h do lodówki. Przygotowujemy ciasto. Następnie rozgrzewamy na patelni masło, wkładamy krewetki do ciasta i smażymy na patelni aż zrobią się złote. Krewetki możemy podawać z sosem czosnkowym.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz