czwartek, 19 lutego 2015

Ala Shepherd's pie

Inspiracją dzisiejszego obiadu był kolega z Irlandii i jego opinia na temat zapiekanki pasterskiej. Kusił, polecał i zachwalał na tyle, ze postanowiłam wypróbować.... i co? I okazało się, że jego kubki smakowe miały racje. Placek pasterski to pomysł na smaczny, jednogarnkowy obiad. Polecam :)

Składniki:

500 g mielonej wołowiny (w oryginale jagnięcina)
1 duża cebula
1 duża marchewka
pół puszki groszku zielonego (opcjonalnie)
4 ząbki czosnku
2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
szklanka bulionu
1 łyżka sosu worcester
sól, pieprz
1 kg ziemniaków
2 żółtka
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany
0,5 szklanki startego sera

Wykonanie:

1. Na rozgrzany olej dajemy mięso i smażymy. Następnie dodajemy startą cebulę, czosnek i marchewkę. Podsmażamy 3 minuty, a następnie dodajemy koncentrat i bulion. Wszystko smażymy do miękkości, doprawiamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

2. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przekładamy do praski. Do rozgniecionych ziemniaków dodajemy żółtka, masło, śmietanę, ser, ewentualnie przyprawy i mieszamy. Gotowe puree nakładamy na mięsko, posypujemy serem i zapiekamy w temperaturze 200 stopni ok. 20-30 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz