czwartek, 26 lutego 2015

Kluski śląskie nadziewane

Pychotka!!!! Nic więcej nie trzeba dodawać, ale spróbować należy i trzeba! Polecam :)

Składniki:

Kluski śląskie:

ugotowane ziemniaki
mąka ziemniaczana
jajko
ewentualnie sól

1. Ugotowane w posolonej wodzie ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę i studzimy. Następnie wycinamy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. (Można dodać z 2-3 łyżki mąki pszennej aby ciasto było twardsze).

Farsz:

ugotowane mięso z kurczaka 
duża cebula
3 ząbki czosnku
ugotowana marchewka
sól
pieprz
pół szklanki bulionu

1. Cebulę kroimy i rumienimy na patelni, następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i mięsko. Wszystko razem smażymy ok 10-15 minut. Ostudzone mięso mielimy w maszynce i doprawiamy do smaku.

Z ciasta odrywamy mniejsze kawałki, formujemy kulkę, którą spłaszczamy i nakładamy ok. łyżeczki nadzienia. Wszystko razem zlepiamy i wkładamy do osolonego wrzątku. Gotujemy aż do wypłynięcia i okraszamy przesmażoną cebulką z boczkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz