poniedziałek, 23 lutego 2015

Naleśniki ze szpinakiem

Już dawno marzył mi się obiadek ze szpinakiem w roli głównej. I oto są naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie ala beszamelowym.

Składniki:

Naleśniki:

ok. 300 ml mleka
2 jajka
6 łyżek mąki
1/2 łyżeczki soli

Farsz:

opakowanie mrożonego szpinaku
ser feta
cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy szpinak i smażymy do odparowania wody. Następnie dodajemy ser feta, czosnek, śmietanę i doprawiamy.

Sos :

1 łyżka masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
cebula
4 ząbki czosnku
serek topiony
natka pietruszki

Wykonanie:

1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Następnie do przysmażonej cebuli dodajemy masło i do rozpuszczonego dodajemy mąkę. 

2. Do zasmażki dodajemy mleko i zagotowujemy. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego ser topiony, czosnek, przyprawiamy i dajemy pokrojoną pietruszkę. 


Naleśniki nadziewamy farszem, zwijamy w ruloniki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wszystko zalewamy sosem, ścieramy na to ser i zapiekamy ok 25- 30 minut w 180 stopniach. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz