czwartek, 26 lutego 2015

Pulpeciki w sobie koperkowym

Pulpeciki to świetny pomysł na tradycyjny i smaczny obiad. Można je podawać z różnymi sosami. Dzisiaj gościły na moim stole w sosie koperkowym.

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego
1 jajko
1 bułka
mleko do namoczenia bułki
cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
maggi
mąka do obtoczenia
bulion

Wykonanie:

1. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Dodać mięso, jajko, startą cebulę, przeciśnięty czosnek i przyprawić do smaku. Formować małe kuleczki z mięsa, obtoczyć w mące i przysmażyć na patelni.
2. Następnie pulpeciki przekładamy do bulionu i gotujemy ok. 25 minut.

Sos:

ok. 500 ml bulionu w którym gotowały się pulpety
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki mąki
posiekany koper
śmietana
przyprawy

1. Bulion zagęszczamy mąką wymieszaną z masłem, dodajemy śmietanę, koper i przyprawiamy do smaku. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz