niedziela, 26 lipca 2015

Bułeczki orkiszowe

Poszukiwałam przez długi czas przepisu na zdrowe i pyszne bułeczki z mąki orkiszowej. I znalazłam na  blogu http://www.mojewypieki.com. Przetestowane, smaczne i godne polecenia!

Składniki:

250 g mąki orkiszowej
250 g mąki pszennej
300 ml wody
1 łyżka miodu
1 łyżka masła (lub 3 łyżki oleju)
20 g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
ziarna słonecznika i pestki dyni

jedno roztrzepane jajko

Wykonanie:

1.Mąkę pszenną i orkiszową przesiać do miski i wymieszać razem. Na środku zrobić zagłębienie, w które wkładamy drożdże i miód. Mieszamy miód z drożdżami, odrobiną wody i odrobiną mąki i odstawiamy na 15 minut.

2. Dodajemy resztę składników oprócz ziaren, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

3. Po tym czasie do ciasta dodajemy ziarna, wyrabiamy bułeczki (ok. 8) i odstawiamy na kolejne 30 minut.

4. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy resztą ziaren i pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz