niedziela, 26 lipca 2015

Faszerowane muszle

Uwielbiam makarony. Faszerowane muszle to jedno z tych dań, do którego można dodać różne dodatki i zawsze smakuje tak samo dobrze. Dzisiaj moja wariacja...

Składniki:

opakowanie makaronu
400 g boczku
500 g pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnki
ser żółty
mozzarella
 pół szklanki śmietany
przyprawa suszone pomidory z bazylia i czosnkiem Kamis
sól
pieprz
natka pietruszki

Wykonanie:

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut i odstawiamy do wystygnięcia.

2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy i dodajemy pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Na drugiej patelni podsmażamy boczek, a na powstałym tłuszczu podsmażamy cebulę.

4. Boczek, pieczarki, cebulę, mozzarellę, natkę pietruszki mieszamy razem, doprawiamy do smaku.

5. W miseczce mieszamy śmietanę z przyprawą Kamis i wylewamy na spód naczynia żaroodpornego.

6. Muszle faszerujemy, układamy w naczyniu, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy ok 30 minut w 180 stopniach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz