niedziela, 26 lipca 2015

Koreczki ogórkowe

Sezon na przetwory ruszył pełną parą. Na topie teraz ogóreczki, więc dorzucam coś od siebie, a mianowicie koreczki ogórkowo- paprykowe, które są bardzo pyyyszne.


Składniki:

4 kg ogórków
4 papryki czerwone
1/2 kg cebuli

Solanka:

9 szklanek wody
1 szklanka soli

Zalewa:

3 szklanki wody
2,5 szklanki octu
3 szklanki cukru
1 łyżka ziela
2 łyżki gorczycy

Wykonanie:

1. Ogórki pokroić w koreczki, paprykę w paseczki a cebulę w talarki.

2. Ugotować solankę i wystudzić, a następnie zalać nią pokrojone ogórki i odstawić na ok. 3-4 godziny.

3. Ugotować zalewę i wystudzić.

4. Odcisnąć ogórki z solanki, połączyć z papryką i cebulą i dobrze wymieszać. Następnie zalać wystudzoną zalewą i przełożyć do słoików. Pasteryzować ok 10 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz