wtorek, 28 lipca 2015

Ogórki z przyprawą do grilla

Kolejny pomysł na dobre koreczki zarówno do obiadu jak i na przekąskę.

Składniki:

4 kg ogórków
1/2 kg cebuli
5 łodyg selera

Solanka:

9 szklanek wody
1 szklanka soli

Zalewa:

3 szklanki wody
3 szklanki octu
4 szklanki cukru
1 łyżka gorczycy
2 łyżki przyprawy do grilla

Wykonanie:

1. Ogórki pokroić w koreczki, cebulę w talarki a liście selera posiekać.

2. Ugotować solankę i wystudzić, a następnie zalać nią pokrojone ogórki i odstawić na ok. 3-4 godziny.

3. Ugotować zalewę i wystudzić.

4. Odcisnąć ogórki z solanki, połączyć z cebulą i selerem i dobrze wymieszać. Następnie zalać wystudzoną zalewą i przełożyć do słoików. Pasteryzować ok 10 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz