niedziela, 26 lipca 2015

Tarta owocowa

W lecie najlepiej smakują nam lekkie, owocowe desery. Dzisiaj przedstawiam tartę truskawkową, oczywiście truskawki możemy zastąpić innymi owocami np. brzoskwinie czy morele, tak samo wspaniale smakuje :).

Ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej
pół kostki masła
2 żółtka
2 łyżki śmietany
2 łyżki cukru
mały cukier wanilinowy
szczypta soli

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej masło i siekamy nożem. Następnie robimy zagłębienie, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto,które wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je i wkładamy do blaszki. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach (ciasto powinno być ładnie zarumienione). Odstawiamy do wystygnięcia.

Krem:

250 g mascarpone
500 ml śmietanki 30%
ok 3-4 łyżek cukru pudru

1. Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej cukier puder. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy.

2. Na ciasto wykładamy krem, a na to owoce. Chłodzimy około godziny, dwóch w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz