niedziela, 27 września 2015

Ćwikła do słoików

Nie trzeba wiele mówić o dobroczynnych właściwościach buraczków, dlatego bez zbędnych słów umieszczam przepis na pyszną ćwikłę do słoiczków na zimę.

Składniki:

5 kg buraków

Zalewa:

2 szklanki wody
1 szklanka octu
1,5 szklanki cukru
2 łyżki utartego chrzanu
2 duże cebule pokrojone
5 ząbków przeciśniętego czosnku
2 łyżki soli
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego

Wykonanie:

1. Buraki gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy i ścieramy na drobnych oczkach.

2. Składniki zalewy mieszamy razem, gotujemy 15 min, studzimy i przecedzamy.

3. Starte buraki mieszamy z zalewą i odstawiamy na 5 godzin.

4. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok 20 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz