sobota, 14 maja 2016

Kotlety z cieciorki

Cieciorka zawiera dużo białka, więc jest często zjadana przez wegetarian. Kotlety są jednak tak dobre, że posmakują i zjadaczom mięsa :)

Składniki:

puszka cieciorki
250 g pieczarek
cebula
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
1 jajko
2 łyżki mąki
sól
pieprz
curry
chilli w proszku
olej z pestek winogron
masło klarowane

Wykonanie:

1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy do niej przeciśnięty czosnek i pokrojone w plastry pieczarki. Dodajemy masło i podsmażamy aż woda wyparuje z pieczarek.

2. Cieciorkę odsączamy, dodajemy do niej łyżkę oleju i blendujemy.

3. Do miseczki przekładamy cieciorkę, dodajemy przestudzone pieczarki, jajko, mąkę, doprawiamy do smaku i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

4. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

5. Podajemy z surówką i jogurtem naturalnym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz