sobota, 14 maja 2016

Sałatka z bakłażanem

Niedawno odkryłam cudowny smak bakłażana. Wypróbowałam z nim kilka przepisów. Sałatka zachwyciła moje kubki smakowe.

Składniki:

1 mały bakłażan
pół opakowana mixu sałat
pół kostki sera typu feta (może być też mozzarella)
8 pomidorków koktajlowych
pół małej czerwonej cebuli

Sos do sałatki:

4 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka miodu
2 ząbki upieczonego czosnku
pół łyżeczki oregano, bazylii
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Bakłażana kroimy w plasterki, solimy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie przepłukujemy go, wycieramy ręcznikiem, skrapiamy odrobiną oleju i grillujemy.

2. W misce mieszamy sałatę, ser, pomidory i cebulę, a następnie dodajemy przestudzonego bakłażana.

3. Wszystko polewamy sosem i odstawiamy na ok 10 minut, aby składniki przeszły sosem.

4. Sałatkę podajemy z czosnkowymi grzankami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz