sobota, 14 maja 2016

Zapiekane kotlety schabowe

Kotlety schabowe często goszczą na naszych stołach, co można usłyszeć co niedzielę nad naszymi głowami, gdy sąsiedzi niemiłosiernie tłuką w mięso tłuczkiem. Któż z nas tego nie zna? :) Kotlety można urozmaicić różnymi dodatkami np. serem i pieczarkami.

Składniki:

8 plastrów schabu
sól
pieprz
bułka tarta
jajko
mąka

Farsz:

500 g pieczarek
500 g sera żółtego
cebula
pęczek pietruszki
3 łyżki majonezu
sól
pieprz
masło

Wykonanie:

1. Mięso rozbijamy, przyprawiamy, panierujemy i smażymy.

2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, masło i smażymy aż woda wyparuje z pieczarek. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. W miseczce mieszamy pieczarki, starty na grubych oczkach żółty ser, pokrojoną natkę pietruszki i majonez. Doprawiamy do smaku i nakładamy na kotlety. Zapiekamy około 20 min w 180 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz