wtorek, 19 lipca 2016

Dżem z cukinii

Cukinia ma ogromne zastosowanie w kuchni. Można z niej wyczarować wspaniałości, takie jak: zupa cukiniowa, placuszki cukiniowie czy też faszerowana cukinia. Dzisiaj przepis na cukinie na słodko czyli dżem z cukinii.

Składniki:

2,5 kg cukinii
0,5 kg cukru
2 galaretki (cytrynowe, pomarańczowe lub agrestowe)
sok i skórka z jednej cytryny

Wykonanie:

1. Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy 0,5 szklanki wody i gotujemy około godziny na małym ogniu.

2. Cukinię blendujemy, dodajemy cukier, galaretki, sok i skórkę z cytryny i gotujemy około 50 minut.

3. Dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz